Stentøj


I begyndelsen…

Som meget andet inden for keramikken har stentøjet sin oprindelse i Kina. For 4000 år siden søgte kineserne efter en erstatning for bronze som også dengang var et ganske kostbart materiale. Oldtidens store skulpturer krævede et enormt greb i lommen og stentøjsleret blev derfor udviklet med henblik på brug hertil, da det, i forhold til bronze, er billigt at fremstille.

Stentøj brændes ved en højere temperatur end almindeligt lertøj, og sintre i brændingsprocessen. Det betyder at det brændte emne bliver fuldstændig vandtæt, og hårdt som sten. Emner i stentøj kan derfor anvendes i flere situationer, da det, modsat lertøj, kan tåle udendørs brug, modstå frost, og er vandtæt selvom det er nøgent.

I gamle dage sagde man at “lertøj i gennemsnit holder 5 år, men stentøj holder hele livet” – en sætning datidens kræmmere nok kom på, for at sælge godtfolk det noget dyrere stentøj, snarere end de billige jydepotter. Lertøj kan også holde et helt liv, men det er mere sårbart en stentøj, da det stadig er porøst efter brænding.


Stentøj hos Mouten Keramik

Jeg drejer stort set alle mine emner i stentøjsler. Lertypen jeg anvender er hvidbrændende, hvilket vil sige, at man opnår en næsten helt hvid farve når stentøjet er brændt færdigt. I forhold til det kridhvide porcelænsler, er stentøjsleret mere en knækket hvid, og man anvender derfor ofte farvestrålende begitninger og glasurer på stentøj, ligesom man gør det på lertøj.

Den høje temperatur stentøjsleret bliver brændt ved gør, at det har flere anvendelsesmuligheder end f.eks. blåler eller rødler. Man kan f.eks. ælte forskellige typer sand og krystaller ind i leret, som så vil brænde op og flyde ud under brænding. Denne metode anvender jeg f.eks. til de populære Larum slikskåle, der giver et vidunderlig meleret resultat.

Jeg håber du vil kigge nærmere på mit keramik via linket under billedet til venstre.


Viser 1–16 af 39 resultater