Japansk Keramik

Keramik er en af de ældste japanske kunsthåndværkstraditioner, der strækker sig helt tilbage til den neolitiske periode for omkring 12.000 år siden. Gennem århundrederne, har keramikken indtaget en særlig kulturhistorisk plads i Japan, især gennem teen og te-ceremonies vedvarende popularitet i solens rige.

Japansk keramik er kendetegnet ved to stærkt polariserede æstetiske traditioner; På den ene side er der tradition for meget enkel keramik, mest i lertøj, med en afdæmpet palet af jordfarver. Meget japansk keramik er skabt til te-ceremonien og legemliggørelse af de æstetiske principper i wabi-sabi.

Den anden tradition inden for japansk keramik består af industriproduktion af farvestrålende fabriksvarer, for det meste i porcelæn, med kompleks og afbalanceret dekoration, som er udviklet efter kinesisk forbillede.

Wabi Sabi

Mouten Keramik er produceret i Danmark med et stærkt afsæt i den japanske tradition. I 2013-2014 var jeg på dannelsesrejse i Japan, hvor jeg brugte et halvt år i den gamle hovedstad Kyoto (der direkte oversat betyder "Østlige hovedstad"). Her studerede jeg blandt andet under mester Oguni Koichiro i byens østlige Higashiyama-del, der huser mange keramikere. Det var en stor oplevelse at få lov til at studere den japanske keramikerkunst på første hånd.

Min keramikproduktion bygger på "Wabi Sabi", der er et æstestisk princip med basis i al tings forgængelighed, og det smukke i det foranderlige og uperfekte. Jeg forsøger at vække en stille melankoli i beskueren med former, teksturer og farver, der placere sig et sted mellem dansk og japansk keramiktradition.

 

japansk-keramik