Mouten Keramik er håndlavet keramik. Emnerne er udelukkende lavet af stentøjsler, og hånddrejet på drejebænk.
Drejeprocessen starter med at leret æltes, så den bliver ensartet, og samles til en kløs. Modsat en god bolledej, gælder det om at undgå at få luft ind i leret, og derfor æltes der efter helt andre teknikker end i bagefaget. Kløsen enten sættes eller kastes på drejebænken, så al luft forsvinder under leret (er der luftbobler under leret, er det stort set umuligt at arbejde med).
Leret skal nu centreres, og drejeskiven skal derfor køre så hurtigt rundt som muligt, mens keramikeren trykker kløsen sammen og nedad, til den sidder fuldstændig lige, uden at slå sig.
Herefter åbnes leret ved at keramikeren presser en eller flere fingre ned i midten af leret, så der skabes en hulning. Bunden i hulningen komprimeres et par gange, så denne del af emnet, får nogenlunde sammen kompression som resten af leret - derved undgås at der opstår revner i bunden af emnet.
Så til den sværeste og vel nok den visuelt mest magiske del af drejearbejdet; Løftet. Der findes mange forskellige teknikker til denne del, men grundlæggende handler det om at løfte leret opad så væggene bliver tyndere, og emnet ændre form til en cylinder. Når cylinderen har en tilpas højde, kan formgivning begynde, og den håndlavede keramik kan laves til en form der passer til en tekop, vase, kande eller noget fjerde.
Organiske træk
Den hånddrejede keramik kan nu undergå forskellige teknikker, der giver den særligt præg, og giver den et udtryk der adskiller den fra produktionskeramikken. Nogle keramikeren arbejder med særlige glasurteknikker, for at give keramikken organiske teksturer, mens andre arbejde prægning med værktøjer som slynger. Hos Mouten Keramik arbejder vi med flere forskellige teknikker.
Herefter brændes keramikken af flere omgange. Værs'go' et styk håndlavet keramik.